Ne Mutlu Türküm Diyene

30 Mart 2011 Çarşamba


Öfkeyle kalkan kazığa oturur

idam cezasıİdam cezası gelmeli mi yoksa gelmemeli mi işte bütün mesele bu.Kayseri'de yaşanan vahşetin ardından herkesin dilinde,zihninde artık bu cümle var.İşlenen suçun tarifi yok o kadar aşşağılık ve acımasızca ki aslında idam cezası bile suçlunun hakettiği ceza yanında çok hafif kalır.Ancak beni rahatsız eden nokta insanların öfkeyle bu sözleri söylemiş olmaları.Tamam hadi kuralım darağaçlarını, hazırlayalım yağlı ilmekleri, önümüze gelenin tekmeliyelim iskemlesini.Görüşlerimi yazmaya başlamadan şimdiden görebiliyorum gelecek acımasız eleştirileri caniler yaşasınmı diyenler çıkabilir,lakin biraz da şeytanın avukatlığını yapmak gerek bu hususta.

Salim kafayla düşündüğünüzde aslında idam cezasının insan onuruna ne kadar aykırı olduğunu görüyorsunuz.Çünkü ölüm cezası geri dönüşü ve telafisi olmayan bir ceza.Ya cezalandırdığınız insan masumsa hiç bunu düşündünüz mü? Suç işlediğine kesin kanaat getirdiniz mahkeme zanlıyı suçlu buldu ve idam ettiniz aradan bir süre geçti idam edilen kişinin akrabaları uğraştılar ve yeni delillere ulaştılar sonuçta suçsuz olduğu ortaya çıktı nasıl geri vereceksiniz aldığınız hayatı? Ailesine nasıl teslim edeceksiniz tekrar diriltebilecekmisiniz meftayı?

Belki polisler yurdumuzda olmayan"işkence" ile aldılar ifadesini ya da dosyasına "sehven" deliller girdi nereden bileceksiniz? Bu gün bile insanlar senelerce hapislerde boştan yere masum oldukları halde yatmıyorlar mı? Belki hiçbir zaman aksini ispat edemeyecekleri iftiralar neticesinde alacaklar idam cezasını yalancı 2-3 şahit ve iyi tertip edilmiş bir senaryo bir bakmışsınız ipte sallanmak üzere arkanızda imam darağacına yol alıyorsunuz olmaz mı bal gibi olur burası Türkiye.Kriminolojinin en gelişkin olduğu ülke ABD'de bile yıllarca yatılan hapisin ardından hatta idam cezasının infazını beklerken ya da idam cezasının infazının ardından suçsuzluğu kanıtlanan pekçok kişi var.İş işten geçtikten sonra hangi yüzle kurbanın ailesine pardon diyebileceksiniz.

Böyle durumlarda karşı tarafın söylediği tek cümle senin ailenden birinin başına böyle bişey gelse sen suçlunun idamını istemezmiydin olur.Tabi ki isterdim bireyler intikam hissiyle cana can isteyebilir bu beklenti içinde olabilir lakin devlet vatandaşının canını almaz vatandaşlarının can güvenliğini sağlar ve bunun için yasalar çıkartır.Suç işleyenlerede canını almadan ceza verir.Suçu önlemekle mükelleftir buna yönelik tedbirler alır cellatlık yapmaz.Can alma takdiri yalnızca Allah'a mahsustur."Allah'ın verdiği canı ancak Allah'ın alır",alabilir.

Peki ya idam cezası alan sizin akrabanızsa ne hissederdiniz? Suçlu olabileceğine ihtimal dahi vermediğiniz yakın bir akrabanız babanız,anneniz,kardeşiniz hatta evladınız bir gün kapınıza dayanan polis tarafından şüpheli olarak götürülse ve mahkeme idam cezası verse hangi duygular içine girerdiniz? İnfazdan sonra suçsuzluğu ortaya çıksa peki ? Hiç bunu düşündünüz mü?

Anlı şanlı köşe yazarları ve kanaat önderleri bile çelişki içindeler toplumu gaza getirmekteler peki bu muhteremler değilmiydi siyasi tutukluların idamından sonra yazık oldu gencecik insanlara yaşananlar insanlık ayıbıydı diyen? Sonra çıkıp idam geri gelmeli diyebiliyorlar hiç utanmadan.Nalıncı keseri gibiler benden olan yaşasın senden olan umrumda değil.

Üstelik idam cezasının kanunda yer alması caydırıcı bir etken değildir bilakis suç işlemeye meyilli insanların daha da cüretkar olmalarına yol açar.Zira kişi idam edileceği düşüncesiyle "battı balık yan gider" mantığıyla hareket edebilir.İdam suç oranlarını da düşürmez öyle olsaydı idam cezası olan ülkelerde kimse kimseye yan bakmaya bile cesaret edemezdi.

Eminim pekçok kişi görüşlerim yüzünden bana kızacak,sinirlenecek hatta küfredecek olsun varsın.İdam cezası yerine benim beklentim ve önerim gerçekten ömür boyu hapis cezası verilmesi.Şartlı tahliye olmadan,bir hücrede çekmeli cezasını ölünceye kadar.

İdam yasalara yeniden girerse kimse size masum olduğu halde insanların idam edilmeyeceğinin garantisini de veremez bir bakarsınız nasibinize kendi kanınızdan bir masumun ipte sallanışının ardından gözyaşı dökmek düşmüş.

2 Yorumgaçlı Okurcan:

Unknown on 2 Nisan 2011 16:52 dedi ki...

cemo idam cezası insan onuruna aykırı yazdığın yere kadar okudum sadece önce bunu belirteyim... yok arkadaş katılmıyorum idam cezası kolay verilmemeli ama bu tip olaylarda verilmeli ya da idam yerine ankara kızılay meydanı ya da istanbul taksim meydanında serbest bırakılmalı günler bir pazar günü tüm hafta hangi saatte nerece serbest bırakıldığı yazıldıktan sonra halk karar versin ne yapacağına...

cemo on 2 Nisan 2011 17:07 dedi ki...

Bence oradan sonrasını da okusan daha iyi olur asıl anlatmak istediklerim orada.

Yorum Gönder

Dök içinden geçeni

Yeni kayıtlar Önceki kayıtlar Anasayfa