Ne Mutlu Türküm Diyene

21 Haziran 2012 Perşembe


Şehirleşememe sorunsalı

İstanbul'da iki köprü bakıma girdi şehrin her tarafında trafik kilitlendi.Malum zevatın önerisi ise akıllara seza tatile gidin kısacası şehri terkedin, buyur burdan yak elin oğlu aylarca önceden planını programını yapar minimum sürede bitirmeye çabalar bizimkiler daha ilk günden ipe un serdiler gece çalışma yapılan yerlerde bir Allahın kulu yoktu.


Tabi cebi üç kuruş para gören adam altına araba çekerse olacağı bu diyeceğim ama vatandaş ne yapsın ulaşım imkanları kısıtlı,toplu taşıma daha yeni yeni ağırlık kazanıyor.Belli saatlerden sonra bir yerden başka bir yere gitmek için araki vasıta bulasın.Buldun diyelim itiikopuğu alayı içinde iki ucu boklu değnek.


Orada yaşamasamda oldukça iyi bilirim trafik çilesini akrabalarımı ziyarete gittiğimde maruz kaldığımdan dolayı.Sıkıntının kaynağı ellilerde başlayan şehre hücum dalgası dolayısıyla biziz plansız gelişen şehirleri yapan bizler kendimize betondan açık hava hapishaneleri yaratmayı şehirleşmek olarak algılayan çarpık zihniyet yapımız.


Çok daha önceleri Mardin,Urfa,Ankara,İstanbul,Beypazarı,Trabzon,Amasya gibi şehirlerde yapılmış evlerin bir kısmı hala ayakta taş işçiliğinde, ahşap sanatında muhteşem eserler verilmiş.Cumbası,hayatı (avlusu) olmayan çirkin beton küplerin içinde yaşamak ne kadar saçma.Mimar mühendis falan değilim ama göz zevki olan biri olarak söylüyorum eski şehirlerimizi, evlerimizi şimdikilerden daha iyi yaptığımız kesin.Taa o zamanlar insanlar için düşünülen meydanları,çeşmeleri,gölgelikleri vs hâlâ uygulamıyor, uygulayamıyor oluşumuz ise neyle açıklanır bilemeyeceğim.


Doğru düzgün meydanı,yeşil alanı,yolları,altyapısı yok yaşadığımız yerleşim yerlerinin tabi kara düzen rastgele  gidersen olmasıda imkansız.Normalde bir bölgeye önce plan yapılması sonra altyapının gitmesi akabinde binaların belirli bir mimariye göre yapılması gerekirken bizde önce çarpık çurpuk plansız projesiz ruhsatsız binalar ardından altyapı gider.


Yol-ulaşım hakgetire...


Yeni icadımız uydu kentlerde ayrı külfet daracık alanlara koca koca heyula gibi kuleler dikip doğru düzgün ulaşım imkanı sağlamıyoruz insanlar mecburen kendi araçlarını kullanıyorlar al sana trafik.Şehrin bağrına sapladığımız gökdelenlere hiç girmeyeceğim hem şehri piç ettiinden hem yarattığı kalabalık yüzünden apayrı bir vicdansızlık.



Hal ve zihniyet böyleyken doğal olarak senin seçtiğin adam da sana benziyeceğinden dalga geçer gibi şehri terkedin diye tavsiyede bulunur.

0 Yorumgaçlı Okurcan:

Yorum Gönder

Dök içinden geçeni

Yeni kayıtlar Önceki kayıtlar Anasayfa