Ne Mutlu Türküm Diyene

21 Şubat 2011 Pazartesi


Yancı

YancıKahve kültürü olanlar bilirler her oyun masasında mutlaka bir veya birkaç yancı olur.Bereketli,iddialı masalarda ise oyuncu sayısını geçen yancı bulunabilir.Oyun oynamazlar ancak masadaki arkadaşlarına yarenlik eder zaman zaman yerlerine bakarlar.Tek derdi oyunu izlemek olanı da vardır bütün gayesi masadan otlanmak olanı da.Masadan acil ihtiyaçları için kalkanların yerine bakarlar ellerini düzenlerler bazıları bu işi o kadar ciddiye alır ki kartları ya da taşları nizami ve simetrik olarak dizer oyuncu geri geldiğinde bu simetri bozulursa fena halde içerlerler.Oyunculara fikir ve strateji telkin etmek diğer oyuncuların ellerine bakarak onları yönlendirmekte yancının vazifelerinden biridir.Hatta bazıları kağıtlarına ya da taşlarına bakıldığında oyuncudan daha hırçın olur ve olay çıkartırlar.

Otlakçı olanları ise hemen belli olur zaten masaya kurulur kurulmaz hemen kendisi çay söyler,eğer sadece yancı ise masadan birinin söylemesini bekler otlakçı ve yancı arasındaki en bariz fark budur.

Yolda sola ya da sağa yatık yürüyen birini görürseniz yancı olduğunu kolayca anlayabilirsiniz sürekli yanındakinin elini takip edip tıkınmaktan ve sandalyesine kolunu atıp yaslanmaktan bir süre sonra vücutları mutasyona uğrar ve sağ veya sol tarafa doğru meyilli bir hal alır.

Toplumun diğer gelir getiren kesimlerinde de yansımaları mevcuttur.Bunlar konumlandıkları yere göre yanaşma, besleme vs isimler alırlar.En sağlam ve rütbeli olanlar ise yandaş tabir edilen iktidar nimetlerinden faydalanma gayesi taşıyan çoğu da mevki makam sahibi insanlardır.Günümüzde bunlardan çokça televizyonlarda ve gazetelerde görebilir,okuyabilirsiniz.Ekranlarda ke köşelerinde yandaş kalem ve yorumcu olarak görevlerini itina ile yapmaktadırlar.Gerçi bunlara yancı demek hakiki yancılara haksızlık olur daha ziyade goygoycu tabirine uyarlar ama yaptıkları iş ve gördükleri işlev açısından yancının farklı bir versiyonudurlar.

Hayatlarını yancılık yaparak tamamlayan insanlar mevcutken ne yazık ki yancıların herhangi bir sosyal hak ve güvenceleri yoktur.Yancılık yaptıkları masa veya konum dağıldığında sudan çıkmış balığa dönerek titeber ortada kalmaktadırlar.Toplumumuz bu kitleyi de gözönüne almalı ve bu kutsal vazifeyi icra eden vatandaşlarımıza hakettikleri saygıyı göstermelidir.

Acilen Türk Yancılar Federasyonu kurulmalıdır.

Tüm yancılar birleşin....

6 Yorumgaçlı Okurcan:

KELEBEK on 21 Şubat 2011 23:17 dedi ki...

:)) yine ne güzel yazmış benim hemşom :)

Unknown on 21 Şubat 2011 23:29 dedi ki...

hehehe sevdim cemo çok keyifli bir yazı olmuş. ince ince giydirmelerse pek bi keyifli :p

Mia Wallace on 22 Şubat 2011 00:56 dedi ki...

kesinlikle haklısın. ayrıca kahve kültürüne gerek yok. bizim evde bizzat yaşanıyor. babam oyun oynuyor kuzenim babamın yancısı oluyor :)

cemo on 22 Şubat 2011 13:59 dedi ki...

Sağol hemşom beğendiğine sevindim :)

Sağol zağanos asıl amaç o dokundurmalardı zaten :D

Mia hakılısın bak onları yazmamışım :)

DeliRapunzel on 23 Şubat 2011 11:12 dedi ki...

hep bi örgütlenme, hep bi kitlesel eylem planları derdin ne arkadaşım?? :)

cemo on 23 Şubat 2011 13:29 dedi ki...

Rapunzel'im toplum dediğin örgütlü olmalı :D Eylem meylem yok komserim biz yiyiciyiz :D

Yorum Gönder

Dök içinden geçeni

Yeni kayıtlar Önceki kayıtlar Anasayfa