Ne Mutlu Türküm Diyene

18 Şubat 2015 Çarşamba


Özgecan'a dair

0 Yorumgaçlı Okurcan
Geriye benim söyleyebileceğim pek bir söz kalmadı sanırım bu konuda yorumda bulunmayan, aforizmalar patlatmayan, ütopik çözümler sunmayan, saçmalamayan ( idam ve hadım gibi ) kimse kalmadı...

Peki ya çözüm ne bundan bahsedeni duyduk mu?

Erkeğin bakış açısını kadını metalaştırmayacak şekle evirmek, şiddeti toplumsal hayattan uzaklaştırmak için ortaya bir fikir, öneri koyabilen oldu mu? Ben duymadım.

Bu yazıyı okuyan hemen hemen herkes her gün düzenli olarak gazete okuyordur muhtemelen 3. sayfalardaki haberlerden haberi vardır her gün birbirinden daha vahşi cinayetler işleniyor daha dün istanbulda parçalanmış bir kadın cesedi bulundu ve aynı gün sadece dükkanının camına kartopu isabet ettiği için esnaf bir gazeteciyi (Nuh Köklü) bıçaklayıp öldürdü.Daha ondört yaşında bir çocuk silahla okul basıp kız arkadaşını kaçırmaya kalktı.Seksenlerinde bir ninenin belki yüz lira edecek yüzüğü için ağzını burnunu kırdılar.

Neden?

Neden her geçen gün daha yüksek volümlü şiddet dalgalarına maruz kalıyoruz, yoksa toplumsal olarak bir cinnet hali mi yaşıyoruz.

İnsanları böylesi vahşete sürükleyen sebep ne.

Hepsi psikopat ya da akıl sağlığı yerinde olmayan insanlar değil herhalde. Cinayet işleyen, tecavüz eden, gasp yapanların büyük çoğunluğu gayet aklı başında. Bilinçle, planlayarak ve kastla işleniyor bu suçlar.

Sokaklarımızı yeniden güvenilir hale getirmek zor olacak bence çünkü bu şiddeti minimize etmek için en az sağlıklı yetişmiş iki hatta üç nesil geçmesi gerekecek. Toplumca kollektif bir biçimde kendimize gelip bunun için çabalamamız zorunluluk başka bir çözüm yolu göremiyorum.

Zira insanımızın yetişme, yetiştirilme tarzında sorun var.

Çocuklar yetişirken adalet, merhamet, empati gibi erdemlere sahip olmaktan ziyade kibir yüklü, herşeyi yapmayı kendinde hak gören, emek harcamaktansa köşeyi dönme düsturunu benimsemiş hırs küpüleri olarak büyüyorlar.

Zeki olmak birşeyler başarmak değil, çakal olmak birşeyler kotarmak derdindeler.

Farkındalar artık ekmeğini bölüp arkadaşıyla paylaşmak yerine arkadaşının ekmeğini gasp etmek ya da çalmak daha evla sayılıyor. İtibar gören iyi insanlar değil artık ne kadar kötüysen, ne kadar çalarsan ne kadar garibanın hakkına tasallut edersen o kadar mutebersin.

Güçlü olan herşeyi yapabilir yanına da kâr kalır mottosu gencecik beyinlere kazındı artık ve maalesef kolay kolay geri dönüş yok. Böyle yetişen insanlar varken yeni Özgecan Aslanlar mutlaka olacak ve her zaman olduğu gibi ölenin yedisi çıkmadan herşey unutulacak... 

Adaletin a'sının bile kalmadığı bir memlekette daha başka birşey de beklenemez zaten.

Gün geçtikçe iyi olan kavramların içi hızla boşaltılırken sonumuz ne olacak bende çok merak ediyorum. Ya toplumca en dibe vuracağız ve yukarı çıkacağız ya da uzunca bir süre bu şiddetin içinde piyango bir gün bana ve aileme de vurmasın diye dua ederek varolmaya çabalayacağız.

Sürç-ü lisan ettiysek affola
Yeni kayıtlar Önceki kayıtlar Anasayfa